Lezing door Piet Ooijen: “Wat is er nu zo leuk aan kromsnavels?”
Ja, dat was de vraag die wij hadden voorgelegd aan Piet Ooijen (keurmeester van grasparkieten, dwergpapegaaien en grote parkieten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers) toen we hem vroegen om deze avond voor ons te verzorgen en eerlijk gezegd mogen we stellen dat we terug kunnen blikken op een geweldig gezellige en leerzame avond. Ik heb geprobeerd wat op te schrijven maar uit enthousiasme ben ik ook nog wel eens de draad kwijt geraakt op mijn kladblok.
Toen Piet zich voorstelde was al snel duidelijk dat hij uit het zuiden kwam want zijn Brabantse accent kon en wilde hij niet verbergen en dat maakte de presentatie extra levendig. Vrij direct aan het begin vertelde hij al dat kromsnavels intelligent, aanhankelijk en levendig zijn. Ze verstaan en begrijpen je, waardoor je ook een band met ze kan krijgen. Er zijn er zelfs die kunnen praten! Ze hebben de meest prachtige kleuren en ze zijn ook trouw aan hun partner. Dat ze ook waakzaam kunnen zijn dat wist bijna niemand.
Om te beginnen was er ook de spreuk: “Bezint eer gij begint!” maar dit gaat eigenlijk voor elke hobby met dieren op. Het gaat om de omgang met levende wezens en deze zijn ook nog eens intelligent.
Daarna beschreef Piet hoe hij zelf de vogels gehuisvest had en wat voor vogels hij had. Zijn hoofdbestanddeel is agaporniden in de meest mooie kleuren en mutaties. Ja, je kunt wel zien dat Piet al wat langer mee loopt en ook verstand van zaken heeft. Hij kweekt zijn agaporniden in broedboxen van ongeveer 100 x 50 x 80 cm met een zogenaamd inschuifblok om in te broeden. Zijn kweekruimte van 12 meter lang en 3 meter breed is voorzien van lichtkoepels en een automatisch lichtsysteem. Als de jongen 7 weken oud zijn gaan ze apart zodat ze de ouders niet langer lastig kunnen vallen. Als nestmateriaal gebruikt hij wilgentakken en de broedblokken brand hij voor de broedperiode met een brander uit tegen de ongewenste beestjes.
Vervolgens kwam er een scala aan informatie voorbij over producten, zaden, eivoer, supplementen zoals appelazijn, etc. langs waarna een discussie ontstond over hoe een jonge vogel met een ‘oneindig lijden’ naar de vogelhemel geholpen moest worden. Ether was een suggestie maar er werden ook door de toehoorders wat meer barbaarse methodes voorgesteld. Ether is misschien wel het vriendelijkste middel maar ik kreeg ook de tip dat dit na enkele maanden zijn kracht verliest en dan wordt het wel een dure hobby natuurlijk. Wat is wijsheid he?
Hierna werden we nog getrakteerd op wat elementaire verervingsleer aan de hand van wat voorbeelden en prachtige foto’s. We weten nu wat ‘split’ is en DD Groen in plaats van D Groen.
Tot slot van dit vlammende betoog passeerden nog wat zaken over het tentoonstellen de revue zoals de redenen om de vogel niet te keuren, het wassen van de vogels ter voorbereiding op de show en ook de watervoorziening welke toch ook voor ziekteoverdracht kan zorgen. Oppassen dus.
Ja, eigenlijk was het te veel om op te noemen en de avond is voorbij gevlogen. Er was goede interactie en ik heb vele goede reacties gekregen. Misschien volgend jaar nog een keer?